header-ua

Національний інформаційний центр
академічної мобільності
ENIC UKRAINE

Путь на сайте

Життя та робота українців за кордоном - приклад Естонії

8 квітня 2022 року Рада з питань освіти та молоді Республіки Естонія, представники університетів Естонії та центрів ENIC/NARIC України та Естонії продовжили діалог в рамках проєкту «Stair to excellence: enhancement an efficient and solid higher education system in Ukraine» щодо визнання кваліфікацій українців, які отримали тимчасовий захист в Естонії, та пошуку ефективних рішень їхньої інтеграції в Естонії через доступ до трудового ринку відповідно кваліфікації.

Директор Естонського інформаційного центру академічного визнання (ENIC/NARIC) Гуннар Вахт розповів про законодавчу базу та процедуру визнання українських кваліфікацій в Естонії, зокрема тих кваліфікацій, що не можуть бути підтверджені документально. Естонським центром були запроваджені процедури та механізми для такого визнання, відповідно до положень Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні (Лісабон, 1997) та національного законодавства Естонії. В результаті центром видається довідка про кваліфікацію, яка дає доступ до ринку праці та продовження освіти.

Проєкт «Stair to excellence: enhancement an efficient and solid higher education system in Ukraine» було започатковано у грудні минулого року Радою з питань освіти та молоді Республіки Естонія та Міністерством освіти і науки України з метою сприяння розвитку напряму міжнародних програм, цифрових інструментів навчання, стандартів якості у вищій освіті (зокрема, академічного визнання, акредитації, рейтингів університетів). Основна цільова аудиторія проєкту – академічна спільнота університетів та представники організацій міжнародної освіти.