header-ua

Національний інформаційний центр
академічної мобільності
ENIC UKRAINE

Путь на сайте

Підсумки Міжурядової конференції ЮНЕСКО

7 березня 2024 року в Парижі у штаб-квартирі ЮНЕСКО відбулась перша позачергова сесія Міжурядової конференції держав-учасниць Глобальної конвенції з визнання кваліфікацій, що стосуються вищої освіти. У заході взяли участь представники з понад 40 держав-учасниць Глобальної конвенції.

Від України до роботи конференції у якості спостерігачів долучилися державний експерт Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Віталій Носок, директор ENIC Ukraine Вікторія Сергієнко та старший радник ENIC Ukraine Тетяна Вагіна.

В рамках конференції відбулася дискусія щодо транснаціональної вищої освіти, її якості та впливу на неї сучасних технологій. За результатами конференції представники країн-учасниць Глобальної конвенції затвердили програму та орієнтовні строки щодо діяльності робочих груп у квітні 2024 – червні 2025 року, зокрема, заплановано провести практикум з визнання освітніх кваліфікацій біженців.

Глобальна конвенція з визнання кваліфікацій, що стосуються вищої освіти, прийнята країнами – членами ЮНЕСКО у листопаді 2019 року та набрала чинності у березні 2023 року. Глобальна конвенція встановлює універсальні принципи справедливого, прозорого та недискримінаційного визнання кваліфікацій вищої освіти та кваліфікацій, які дають доступ до вищої освіти та пропонують можливості для подальшого навчання та працевлаштування.

Станом на кінець 2023 року Глобальну конвенцію ратифікувало 25 країн-учасниць. Україна наразі знаходиться на шляху до її ратифікації та відкритті нових можливостей у визнанні кваліфікацій вищої освіти.